Minap Tamásommal arról beszélgettünk, hogy vajon mi is lehet az oka, hogy jó pár dél-európai ország, a fantasztikus természeti adottságai ellenére, mégis a csőd szélén áll. Hosszas eszmefuttatás után végül egy dologban sikerült megegyeznünk. Nevezetesen, hogy mindennek egész biztosan köze van az ott élő emberek természetéhez. ( tudom, nem mondok újdonságot )Nekem speciel egyre jobban tetszik a délik hozzáállása a mindennapokhoz. Nem stresszelnek, nem hajtják agyon magukat, egyszerűen élvezik a mát! Esznek, isznak, mulatnak és közben nagyokat pihennek. Ellentétben az általam kevéssé kedvelt németekkel, szorgalmasan dolgoznak, termelnek, gyűjtögetnek és csak időnként engedik ki a gőzt.A legfőbb magyarázat szerintem minderre az időjárás! Persze ez már tényleg abszolút szubjektív. Mert egész őszintén kinek van kedve ebben eszement hőségben bármit is csinálni?! Hiába vagyok “szerelemes” a sütés-főzésbe, egyszerűen kínszenvedés minden konyhában végzett tevékenység. Na jó, talán a jéghideg fröccs elkészítése nem 🙂 Az alábbiakhoz tudom ajánlani Losonci Bálint 2009-es Mátrai Olaszrizlingjét vagy a belőle készült fröccsöt 🙂
Így hát ismét beköszöntött nálunk a saláta és fagylalt vacsorák / ebédek ideje. Bár szombat este azért, egy elborult pillanatomban, valahogy sikerült kirántanom pár patiszont a sült tintahal karikák és garnélák mellé köretnek. Fotó nem készült, mert örültem, hogy túléltem a műveletet, de mennyei lett.
A titok pedig a zsemlemorzsában zajlik. Nem száraz kenyér belsejéből kell készíteni, hanem friss, puha tartósítószer mentes,fehér toast kenyérből (pl. Ceres fehérkenyér)! Le kell vágni a héját körben és kicsit összetépkedve, késes robotgépben, vagy kisebb adagokban turmixban összedarálni kb. 5-10 mp alatt. A többi már ugyanaz. Liszt, majd alaposan leütögetni, aztán felvert tojás és végül a morzsa. 1 csomag kenyér, 4 személy rántott akármijéhez elegendő. Aztán forró zsiradékban kisütni. Csak legekben tudok beszélni róla. A patiszon, a karaj bundája ropogós, az ebben a morzsában hempergetett fasírt pedig egészen új távlatba repít.
Hamarosan kevesebb duma, annál több (fagylalt)recept következik!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: