Végre jött egy kis lehűlés, így mindjárt nagyobb kedvvel ültem gép elé. Persze ez a ború meg a fotózásomnak nem kedvez, de hát ne legyünk telhetetlenek. Az elmúlt 2 hétben megtöltöttem a mélyhűtőt fagylalttal. Mind közül a vaníliával szenvedtem a legtöbbet. No, nem mintha bonyolult recept lenne. Egyszerűen csak az emelkedő hőmérséklettel együtt arányosan nőtt a bénaságom. Először simán csak megromlott a tej. De mivel sem ízre, sem illatra nem lehetett érezni, így csupán akkor derült ki mikor felforraltam. És persze addigra már benne lebegett 1 rúd madagaszkári vanília, amit méregdrágán vettem a Culináris-ban. Sebaj, volt még 1 rúd! Ismét nekiveselkedtem. Valami fantasztikus krémet sikerült alkotnom, amit igyekeztem minél hamarabb lehűteni, hogy betehessem a hűtőbe másnapig pihenni. Vizet engedtem a mosogatóba és beletettem az edényt. Na, ki találja ki mi történt? Igen, pontosan. Épp csak 1 percre néztem félre, mikor is az a vanília fagylalt alapom hogyhogy nem bekúszott a zubogó víz alá edényestül! Biztos neki is melege volt 🙂 Szerencsére képes voltam nevetni a bénaságomon, majd hamarosan egy újabb adag krémet kevertem, amit ezúttal Tamásom védelme alá helyeztem.
A tejet, a tejszínt, a szőlőcukrot és a tejport simára keverem, beleteszem a félbevágott vanília rudakat a kikapart magjával együtt és 40 fokosra melegítem, ez hőmérő nélkül a “kellemes meleg” állapot. Egy másik edényben összekeverem a tojást és a kétféle cukrot, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntöm a meleg, tejes keveréket. Aztán az egészet visszaöntöm a tejes lábosba és 85 fokra melegítem. ( ne forrjon! ) Ezután gyorsan lehűtöm, majd hűtőbe teszem minimum 6 órára. A vaníliarudat csak a fagylalt gépbe töltés előtt dobom ki.
Hozzávalók :
550 g 3,6 %-os tej
85 g tejszín
50 g zsíros tejpor
170 g szőlőcukor
40 g finom kristálycukor
10 g invertcukor ( Arany szirup, félig invertált cukor, Ázsia Bt. )
5 tojás sárgája
2 vanília rúd
1 csipet (vaníliás) só
Na jó, az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez igazi házi tej volt Tamásom szüleitől. Attól azért nem várható el, hogy bírja 1 hétig 🙂
Sajnos, ezek a mai tejek így romlanak meg: se nem alszik, se szaga nincs, de ha az ember kicsit is melegít rajta, összeugrik túrónak… Engem rendszeresen a kávéhoz melegített tej szokott megviccelni. Pedig bio tejet használunk, igaz, manapság már az is olyan sokáig tartható el (szombaton pl. már olyat vettem, ami 29-ig), ami még egy tartós tejtől is szép lenne, nem egy simától…