A külsején még lehet, hogy dolgozom picit – de csakis akkor, ha nem megy az íz-állag rovására, mert az valami fantasztikus. Pihe-puha, foszlós. Én pirítva egy kis vajjal szerettem, Tamásom meg csak úgy, mert! Tökéletes reggeli azoknak, akik nem a sós vonalat részesítik előnyben. Bár a libamáj terrine mellé is el tudom képzelni!
Vaníliás sóval készítve még különlegesebb tud lenni.
Hozzávalók:
250 g rétesliszt
3,5 g szárított élesztő
25 g porcukor
4 tojás
2 g só
200 g puha vaj
+ tojás a tetejére
A lisztet alaposan elkeverem el az élesztővel és a cukorral. Hozzáadok 4 tojást és tovább keverem. Majd egyesével hozzákeverem a maradék tojásokat. Mikor már teljesen eldolgoztam a tésztát, beleszórom a sót és kisebb darabokban a vajat. Folpackkal letakarva 2-3 órát kelesztem. Nem kell megijedni a kapott ragacsos masszától!
Ügyesen lisztezett deszkára borítom és minimális lisztet szórva rá átgyúrom. Ezután visszateszem a tálba, ismét letakarom és 1,5 órára a hűtőbe teszem. Ezután ismét átgyúrom a deszkán, majd 4, nagyjából 95 g-os darabot leszedek belőle. Ezekből hengereket formázok, amik olyan hosszúak, mint amilyen széles a formám. Én egy 24 x 8 cm-es, magas szögletes formát használok. Kivajazom és egymás mellé fektetem a 4 hengert. Kétszeresére kelesztem, megkenem a tetejét 1 tojásból, 1 tojássárgájából és kevés cukorból álló keverékkel. Ollóval minden hengert bevágok középen – ettől lesz olyan, mintha középen hosszában végig lenne vágva – majd 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöm.
A maradékból kijön még egy, de mivel nekem csak 1 ilyen formám van, ezért kisebb golyókat formálok belőle és kivajazott fém kosárkákban sütöm meg. Így sok kis brióst kapok, ami remekül fagyasztható.



Köszi szépen, mindenképpen kipróbálom, mert eddig még így nem készítettem kalácsot!:-)
🙂 Tej nem kell bele, a sok tojástól és vajtól, így egy lágy tésztát fogsz kapni.
A hideg lassítja a tészta kelését. Nekem szerintem attól lett csúnya a teteje, hogy először a kis briósokat sütöttem és ez így túlkelt a melegben. De ez csak erős tipp, a tudományos magyarázatot nem tudom.
De hátha valaki megírja 🙂
Nagyon klasszul néz ki, nagyon foszlós!
Lenne két kérdésem:
-miért kell hűtőbe tenni?
– nem kell hozzá tej?