Húsgolyók tüzes paradicsom szószban, tagliatellével

A május 1.-i ünnepet Egerben töltöttük. Eredetileg az Esterházy téren lévő, jól beharangozott Bormajálisra készültünk, de végül a Szépasszony völgyben ragadtunk, ahol bort kóstolgattunk és számolatlanul ettük mellé a zsíros kenyeret lilahagymával. Hogy mennyire finom tud egy ilyen egyszerű dolog is lenni! A sokat reklámozott dolgokról, pedig továbbra megmaradt az a véleményem, hogy nem hiába szorulnak népszerűsítésre…, Nem titkolt szándékom volt a kiruccanással, hogy helyes kis hordókban hozzunk is haza bort. Édeset a savarinhoz, szárazat pedig a nem sokkal előtte a Good Food-on olvasott recept kipróbálásához. A recept némiképp módosult, mert olasz kolbászféleséget ír utólag fűszerezve, amit én kicseréltem általam előző este ledarált és kolbásznak befűszerezett marhahúsra. A tavalyról eltett bazsalikomos paradicsom szószt használtam paradicsom püré helyett, tagliatellét pedig nem kaptam, így magam csináltam.

A nagyon apróra vágott hagymát olívaolajon megpároltam, összekevertem a hússal, a tojás sárgákkal, zsemlemorzsával és fűszereztem. Másnap kevés forró olívaolajon pár perc alatt kisütöttem őket. Egy magasfalú serpenyőben olíva olajon hagymát pároltam, ráreszeltem 3-4 gerezd fokhagymát, hozzáadtam az aprított paradicsomot, a paradicsom szószt, kevés vörösbort, sót, borsot, chilit és végül a húsgolyókat. Lassú tüzön főztem 35-40 percig. A legvégén friss oregano-val és kakukkfűvel szórtam meg. Tagliatellével és parmezánnal tálaltam.

Hozzávalók

golyók:

50 dkg marhahús darálva

2 tojás sárga

2 ek zsemlemorzsa

1 fej vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

pirospaprika

só, bors, kömény

olívaolaj

szósz:

2 kockázott paradicsom konzerv

1 üveg paradicsom szósz

3-4 gerezd fokhagyma

1 fej vöröshagyma

száraz vörösbor

friss oregano, kakukkfű

olívaolaj

50 dkg tagliatelle

parmezán

Címkék: , ,
Tovább a blogra »