Csavart rudak piros és zöld pesto-val

A kamrapolcon árválkodott még egy üveg tavaly eltett szárított paradicsom olajban, a már többször említett kiskertemben pedig burjánzott a bazsalikom és a petrezselyem. Anyukám pedig épp meghozta a heti adag rukkolát, ami nála terem, egy picikét nagyobb kertben. 🙂 Egyszóval minden adott volt, hogy pesto-kat készítsek, amiket csavart rudacskákba sütve tálalhatok a vendégeknek rágcsálnivaló gyanánt.



Először elkészítettem a kétféle pesto-t. Az eredeti pesto esetén mozsarat használnak, vagy késsel aprítanak mindent apróra, de talán senki sem kövez meg amiért én a robotgép kését hívtam segítségül. A paradicsomot picit lecsepegtettem, hozzáadtam az előzőleg pár percig pirított fenyőmagot, a frissen reszelt parmezánt, hozzáreszeltem a fokhagymát, picit sóztam és adtam hozzá egy kevés frissen őrölt borsot. Olajat itt nem használtam, mert elegendőnek ítéltem ami a paradicsomon maradt. Pár másodperc alatt egyneművé daráltam.

A “zöld” pesto-hoz most vegyesen használtam zöldfűszereket és rukkolát. ( 70 %-ban bazsalikomot, 15-15% -ban petrezselymet, rukkolát. Ehhez is reszeltem 2 gerezd fokhagymát, hozzáadtam a fenyőmagot, a sajtot és 3 ek olajat. Pár pillanat alatt ez is homogén massza lett.

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrtam, majd kettészedtem. Az egyik darabot kinyújtottam 50×20 cm-es lappá, megkentem a piros pesto-val, aztán hosszában félbehajtottam, megkentem tojás sárgájával. 2×10 centis csíkokra vágtam. A csíkokat két végüknél fogva megcsavartam és sütőpapírral bélelt tepsibe ügyeskedtem.

A tészta másik felével ugyanígy jártam el, csak abba zöld pesto került. 220 fokra előmelegített sütőbe 10 perc alatt megsütöttem.

Hozzávalók ( kb. 40 db-hoz )

tészta

40 dkg finomliszt

16 dkg teljes kiőrlésű liszt

2 ek sütőpor

1 dl olaj

4 dl tej

1 tk só

paradicsomos pesto

15 dkg szárított paradicsom

5 dkg frissen reszelt parmezán

5 dkg fenyőmag

friss oregano

2 gerezd fokhagyma

só, frissen őrölt bors

“zöld” pesto

12-15 friss bazsalikom levél

petrezselyem

rukkola

5 dkg parmezán

5 dkg fenyőmag

2 gerezd fokhagyma

só, frissen őrölt bors

3 ek olíva olaj

tojássárgája a tetejére

Címkék:
Tovább a blogra »