A juhtúrós és a krumplis pogácsa házassága



Fogyókúrázók ne olvassák tovább! Kivéve esetleg a hozzám hasonló mazohisták, akik szintén főzőműsorokat néznek és recepteket olvasgatnak még fogyókúra alatt is 🙂

Nemrég mennyei juhtúrós pogácsát sütöttem ala’ Horváth Ilona. Ezt a receptet kereszteztem egy krumplis pogácsa receptjével, hogy még könnyedebb legyen. A juhtúró és vaj mennyiségét figyelembe véve talán nem a legjobb szó, de mégis 🙂

Rögtön dupla mennyiséget készítettem, mert kiderült, hogy fagyasztás után, pár perc alatt frissen sült pogácsákat kapok ismét. Igaz legutóbb ezt csupán 20 apró pogácsán tesztelhettem. Na de most!

A krumplit megfőztem, az élesztőt elkevertem a langyos, cukros tejben. A vajat elmorzsoltam a liszttel, hozzáadtam a juhtúrót, a pépesre tört, főtt krumplit, a tojásokat, a zsírt, a sót és végül a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgoztam, majd letakarva kelesztettem 5-6 órát.

Ekkor lisztezett gyúrótáblán átdolgoztam, hajtogattam, majd 2 cm vastagra nyújtottam és egészen kis pogácsaszaggatóval kiszaggattam. A múltkor vékonyabbra nyújtottam, de a 2 cm határozottan meggyőzőbb.Megkentem a tetejét egész tojás és tojássárgája keverékével, amibe alaposan elkevertem a pirospaprikát, majd megszórtam szezámmaggal. Közvetlen sütés előtt mégegyszer átkentem a tojásos keverékkel és 180 fokos sütőben 18 perc alatt készre sütöttem.

Hozzávalók ( dupla mennyiséghez ):

60 dkg vaj

60 dkg juhtúró

40 dkg fött burgonya

120 dkg finomliszt

7 dkg élesztő

1,6 dl tej

2 tojás

5 dkg libazsír

3 ek só

szezámmag

tojás

1 mk pirospaprika

Címkék:
Tovább a blogra »