Szezámos csirkefalatok pirított tésztával

Ha kínai, akkor Tamásomnál elsőre egyértelműen szezámos csirke. Én viszont nem eszem “kínait”. Nem sznobizmus,egyszerűen csak a nálunk fellelhető kínai büfékben kapható mindenfélétől megfájdul a fejem és a gyomrom. Ez alól eddig egyedül Wang Mester ételei voltak kivételek, de ez így mégis csak egyszerűbb 🙂

A csirkemelleket csíkokra vagy kockákra vágom. Nem érdemes nagy elaprózni, mert megőrül az ember mire kisütögeti a picike falatokat, de azért érdemes azt is számításba venni, hogy a bundájával együtt kb. kétszeresére nő. 

Felverem a tojást és a fehérjét, hozzákeverem a többi hozzávalót és a kapott palacsinta tésztaszerű masszába beleteszem a csirkemell darabokat. Lefedve félreteszem míg elkészítem a mázat.  Wokba öntöm az olajat, belereszelem a fokhagymát, sózom, hozzáadom a cukrot, a mézet,  az ecetet, a vizet és a reszelt, friss gyömbért. Kevés vízben feloldom a keményítőt és azt is hozzákeverem. Pár perc alatt összeforralom.  Mivel mi szeretjük a csípőset ezért a végén apróra vágott, kimagozott chilit adok hozzá. Lehet variálni még egy kevés paradicsompürével, vagy készen kapható kínai szószokkal.(Ezekből nagy a választék az Nagycsarnokbeli Ázsia boltban vagy a Kertész utcai Thai boltban

Mogyoróolajat forrósítok és csipesz segítségével beleügyeskedem a húsok egy részét. 2 percig sütöm, aztán papírtörlőre szedem és a sütőben melegen tartom. És így tovább, míg el nem fogy az összes. Ekkor visszadobom a forró olajba őket még 1 percre, majd ismét papírtörlőn itatom le róluk a felesleges olajat. A mázat felforrósítom,alaposan átforgatom benne a bundázott húsokat, megöntözöm sötét szójaszósszal és megszórom szezámmaggal.

Egyszerű pirított tésztával tálalom, ami annyiba különbözik a zöldséges, sült tésztától, hogy ebbe nem kerül hús és csak 1-2 féle zöldséget, pl. káposztát, pórét teszek bele. A szójaszósz mennyisége pedig már csak ízlés dolga.  

Hozzávalók:

1 nagyobb csirkemell

bundához

4 ek keményítő

1/4 csésze liszt 

1 tk sütőpor

1/2 csésze víz

1/2 tk só

1 egész tojás

1 tojás fehérje

sütéshez

2 csésze mogyoróolaj

mázhoz

2 ek mogyoróolaj

2 tk reszelt gyömbér

3 tk reszelt fokhagyma

1 tk só

2 tk cukor

2 ek méz

1 tk (rizs)borecet 

1/2 csésze víz

1 tk keményítő

chili

paradicsom püré

édes-csípős chili szósz  vagy mangószósz vagy fokhagymás chiliszósz

szezámmag

sötét szójaszósz

Címkék: , ,
Tovább a blogra »